Wednesday, December 3, 2008

FUNFACTS: Kebaikan Cokelat

hari nie saja nak berkongsi sedikit pengetahuan dengan all bloggers or readers… kita selalu memikirkan bahawa kalau bercakap tentang coklat, mesti fikir tentang obesiti, mugkin ada kebenarannya tapi tahukah anda COKLAT merupakan makanan yang BAIK untuk kita… kat sini ada 7 Fakta yang perlu anda tahu tentang coklat.

FACT 1 – COKLAT TIDAK MENGGEMUKKAN
Kandungan utama coklat adalah lemak dan gula, tapi kegemukkan datang apabila makan dengan jumlah yang banyak. Namun coklat bukan faktor utama kegemukkan. Seketul coklat persamaan 47gm atau10% daripada jumlah kalori seharian. Orang switzerland makan lebih daripada 9000gm coklat setiap tahun tetapi peratus kegemukkan mereka adalah sangat rendah.

FACT 2: KANDUNGAN KAFEIN RENDAH
Seketul coklat hitam (30gm) mengandungi 10 – 30 mg kafein manakala segelas kopi terdapat 100 mg kafein. ini menunjukkan bahawa kopi lebih membahayakan kesihatan jika dibandingkan dengan coklat. coklat juga elok untuk peredaran darah. Oleh itu, Orang yang berkelasterol rendah boleh makan coklat tanpa ragu – ragu.

FACT 3: COKLAT MENGANDUNGI ANTIOKSIDAN
Kajian menunjukkan kandungan antioksidan coklat 4 kali ganda berbanding teh merah. Ia berkesan bagi mencegah saluran darah tersumbat, penyakit jantung dan tekana darah tinggi.

FACT 4: COKLAT MENCEGAH KEMURUNGAN
Coklat mengandungi phenetylamine, sejenis bahan kimia yang berkesan untuk mencegah kemurungan. Ramai doktor menggunakan coklat sebagai ubat semula jadi bagi mencegahnya. Ini kerana setiap 100 gm coklat mempunyai 410 mg megnasium yang berupaya menenangkan fikiran.

FACT 5: COKLAT LINDUNGI GIGI
Menurut kajian Universiti Osaka, bahan antibakteria dalam koko boleh mencegak kandungantinggi gula lalu mengurangkan kerosakan gigi. Lagipun bahaya coklat terhadap gigi lebih rendah daripada snek manis yang lain.

FACT 6: COKLAT KUATKAN BADAN
Coklat berperanan menguatkan sistem imun badan. Ia mampu mengurangkan risiko jangkitan selesema. Kandungan flavanoid berfungsi menguatkan pertahanan badan serta mencegah barah dan penyakit jantung.

FACT 7: COKLAT PENUH BERKHASIAT
Antara pelabagi jenis coklat, coklat hitam mempunyai kandungan gula dan lemak yang paling rendah. Coklat hitam mempunyai kandungan baik seperti kalsium, magnesium, zat besi, fosforus dan tembaga yang bermanfaat kepada manusia. Apabila seseorang lapar, coklat merupakan pilihan terbaik jika dibandingkan dari biskut atau kek. sebab otulah para pendaki gunung atau jungle trekker, mereka lebih suka untuk membawa coklat daripada bawa makanan lain bersama keran coklat ringan, mudah dan mengenyangkan.

Nadafio said: Semua orang beranggapan Coklat nieh tak baik tapi tengoklah fakta sebenarnya… kita nie kira nak autakan jew… haha~ tapi yang makan mcm tak pernah makan coklat memangla kau akan sakit jugak… makan tuh beringat-ingat… tengok kalau kita makan ubat terlebih dos pon bleh mati, kalau coklat makan banyak pon begitulah sebaliknya… haha~ wah kejap gi habis coklat cadbury kat Tesco… haha~ da…

4 comments:

Madam Casper said...

i like cekelat..so what?? kat tempat i cekelat murah yer..so jgn jeless

Lea Quzandrea said...

Hihihi.....
saye seorang pecinta cokelat....
pantang jumpe...
nyum3......
<3<3<3<3<3

Nadzirul Afif Omar said...

ha kakta balik sini jangan lupa bawak mai... i takmau kain ka tola ka garpu ka... cokelat yer!!!

lea kau pencinta cokelat... haha

annazanariah said...

Love choc soooo much!
mohon share artikel ni ye.. TQ~